Annonce

Annonce

En medarbejder på et slagteri

Danish Crown ved Ringsted er hårdt ramt af corona, selvom der allerede er indført restriktioner på arbejdspladsen. Modelfoto: Colourbox

Professor om ny corona-spredning: Nødvendigt at se på arbejdspladsen

Det er ikke nok at tage sine forholdsregler i privaten, når det kommer til covid-19 - der skal også sættes ind på arbejdspladsen.

Covid-19 har bredt sig hastigt på Danish Crown-slagteriet ved Ringsted, fordi en stor del af medarbejderne fra Polen bor tæt sammen i små lejligheder ved en gammel landbrugsskole.

For at undgå yderligere spredning har flere af beboerne valgt at bryde op i mindre grupper, men det er ikke nok at tage forholdsregler i privaten - der skal også gøres noget på arbejdspladsen. Det siger Torben Sigsgaard, professor og læge ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til AgriWatch, efter at 120 af slagteriets 850 medarbejdere nu er testet positive for covid-19.

"Det er absolut nødvendigt at skride ind begge steder. Man kan ikke nøjes med at dreje på det ene håndtag, tage forholdsregler i privatmiljøet og ikke gøre noget på arbejdspladsen," siger han til AgriWatch og tilføjer, at han ikke har set de konkrete smitteveje i sagen.

Han forklarer, at virus trives længst i kolde mørke rum, så tiltag på arbejdspladsen - ud over håndhygiejne og afstand - kan være ventilation og UV-behandling af den cirkulerede luft, da det ultraviolette lys kan dræbe virus.

Agriwatch har set nærmere på tre forskningsartikler om covid-19-spredning på slagterier i udlandet, og her nævner et tysk forskerhold, at de kolde arbejdsvilkår kan få virus til at blive luftbåren og sprede sig op til otte meter. Forbedret udluftning og højkvalitets-ansigtsmasker kan derfor være nødvendige tiltag ud over de førnævnte. Amerikanske forskere nævner også screening af ansatte, installation af barrierer såsom plexiglas og inddragelse af udendørsarealer.

Danish Crowns pressechef, Jens Hansen, fortæller til mediet, at virksomheden har indført temperaturmålinger og øget fokus på værnemidler, og at ingen må besøge virksomhedens slagterier uden et "forretningskritisk ærinde", samt at håndværkere skal kunne fremvise negative covid-19-prøver.

Smitte på Arla-mejeri

Slagteriet er dog ikke alene om at være ramt, da Arla mandag morgen har meddelt, at en medarbejder på et af selskabets mejerier i Hobro nu også er testet positiv for covid-19. Arla har derfor valgt at få alle ca. 400 medarbejdere testet. Den smittede er hjemsendt, og det samme er en gruppe medarbejdere, der kan have været i kontakt med vedkommende.

"Som smittebilledet ser ud i Danmark lige nu, ser vi ingen grund til at tage nogle chancer, så vi vil hellere teste en for meget end en for lidt. Derfor har vi bedt sundhedsmyndighederne om hjælp til at få det gjort så hurtigt som muligt, så vi kan få bremset en eventuel smittekæde inden den starter," siger pressechef i Arla Åse Andersson ifølge tv2nord.dk

Produktionen på mejeriet fortsætter uændret.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud